4 Jamadil Awal 1442H
19 Disember 2020M
Antara ciptaan Allah di muka bumi ini. Sejenis ulam-ulaman yang selalu kita campurkan sekali dalam masakan2 yang tertentu. Selalunya dalam kuah laksa lah..
Daun kesum yang berlebihan boleh dituai dan dijemur dan digunakan dalam masakan atau dibuat minuman herba. Kesum adalah herba yang banyak khasiat dan vitamin.
Antara kebaikan daun kesum ini termasuklah :
1. Menguatkan daya penglihatan.
2. Mengatasi masalah kembung atau ketidakhadaman.
3. Mengharumkan tubuh.
4. Air rebusannya juga boleh diminum untuk merawat masalah keputihan.
5. Baik untuk wanita lepas bersalin.
6. Menghilangkan panau – Campurkan secekak daun kesum dengan sedikit minyak tanah. Gosokkan pada bahagian yang mempunyai panau setiap hari sehingga panau itu sembuh.
7.Mengekalkan stamina, mengekalkan kesihatan dan awet muda – Makan pucuk daun kesum sebagai ulam setiap kali makan nasi.
8. Mengharumkan tubuh.
9. Bagi wanita lepas bersalin – anda bolehlah cuba merebus daun ini dan minum air rebusannya ketika suam.
10. Tonik hati, buah pinggang dan darah.
11. Mengeluarkan angin dari perut dan usus.
12. Merangsang dan melawaskan pembuangan air kecil dan pembuangan air besar,
13. Membunuh atau menyingkirkan cacing dalam perut dan usus, sebagai vitamin serta merangsang haid.
14. Ubat Gout / radang sendu.
15. Merawat radang sendi.
16. Melegakan batu karang.
17. Masalah kelemumur – Jus yang dihasilkan melalui perahan daunnya pula dikatakan boleh merawat masalah kelemumur & dapat menghitamkan rambut.
19. Ubat kudis.
Kalau kesum katakan kesum,
Kesum tidak menjadi kantan;
Kalau senyum teruslah senyum,
Senyum tuan peneman kesepian.
Setiap yang Allah jadikan itu ada kebaikan & keistimewaannya tersendiri. Tidaklah Allah menjadi sesuatu itu hanya sia2.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan